Medisch pedicures houden zich hoofdzakelijk bezig met de behandeling van risicovoeten. Drukplekken, door eeltvorming verleggen, diverse soorten clavi (likdoorns), het behandelen van hypertrofische nagels (verdikte nagels) of nagels die ingroeien.
Ook een voorname taak van de medisch pedicure is het herkennen van huidklachten ten gevolge van onderliggend ziektebeeld. Onze medisch pedicures hebben daarnaast de kennis om druk-reguleringstechnieken toe te passen, wonden adequaat te verzorgen en nagelreparatie-, nagelprothese- en nagel-regulatietechnieken toe te passen.
Om goede (medisch) pedicurebehandelingen te kunnen geven, beschikken al onze medisch pedicures over een brede theoretische kennis. Kennis over anatomie, fysiologie, pathologie, orthopedie, dermatologie, hulpmiddelen, schoenen en schoenaanpassingen. Ook hebben ze medische kennis van diverse ziektebeelden, de uitwerkingen hiervan op de voeten en weten ze een goed behandelprotocol op te zetten.
Naast het behandelen van de risico-voeten, is het stimuleren van patiënten om zelf óók goed de voeten te verzorgen, onderdeel van het werk van de medisch pedicure. Zelfzorg kan o.a. bestaan uit het goed in de gaten houden van de voeten, bijvoorbeeld door schoen-inspectie, het gebruik van een voetspiegel of andere waardevolle tips. Daarnaast verschaffen onze pedicures patiënten informatie over hoe de voeten het beste verzorgd kunnen worden en geven ze duidelijk schoenadvies.
Onze medisch pedicures hebben een vroegtijdige signaleringsfunctie. Doorgaans zien zij de patiënt elke 6 tot 8 weken. Dit betekent dat ze tijdens de pedicure-behandeling letten op signalen waar een podotherapeut of arts bij betrokken moet worden, bijvoorbeeld bij een drukplek wat een wondje zou kunnen worden.